2015. február 10., kedd

Găluşte umplute cu carne.



Găluşte umplute cu carne.

      ingrediente / 4 portzii.
              gáluste:
-        500 gr. cartofi
-        2 ouá
-        600 gr. fáiná
-        60 gr. unturá de gíscá sau,,,
-        1 linguritzá sare
              umplutura:
-        300 gr. carne tocatá
-        2 cepe
-        2 ardei
-        1 leg. pátrunjel verde
-        1 ling. condiment flecá
-        1 ling.vegeta
-        2 dl ulei
-        3 dl smíntíná

Modul de preparare
                       -feirbem cartofii curátzatzi ín apá cu putziná vegeta, íi scurgem, íi pisám pep, sau íi mixám, dupá care dám la rácit, íntre timp pregátim umplutura,,,
             umplutura: -tocám 1 ceapá márunt, 1 ardei, íncingem 1 dl ulei, cálim ceapa si ardeiul, adáugám carnea, o cálim, condimentám cu condiment asortat flecá, piper, vegeta, ínnábusim adáugám cíte putzinticá apá, cíte  ½ dl, ínnábusim  sub capac píná carnea se ínmoaie, asezonám de condimente, vegeta, piper, sare , condiment flecá, presárám cu pátrunjel verde tocat, apoi o dám la rácit si pregátim alautul,,,
              aluatul: dupá ce cartofii s-au rácit  adáugám ouále, fáina, sarea, si frámíntám un aluat bun pentru íntins, dacá este prea moale, evident mai adáugám fáiná, ca sá obtzinem un alaut bun pentru íntins, care íl táiem ín cuburi mai márisoare, asezám ín mijlocul fiecárui cub de alaut cíte o lingurá din umplutura de carne, stríngem laolaltá toate 4 coltzuri ale cubului, le lipim laolaltá si rotunjim ín palme gálusca píná va lua formá frumoasá rotundá de minge, apoi continuám opeatzia píná la terminarea aluatului si umpluturii,,,
            -íntre timp punem apá la fiert, condimentatá cu putziná sare, vegeta, 1 foaie dafin, 1 linguritzá coreandru boabe, 5-8 boabe ienibahar, ½ dl ulei, cínd apa clocoteste slobozim ín apá gálustele, dar nu prea multe odatá, doar atítea ca sá acopere fundul vasului de fiert, apoi dupá ce gálustele vin la suprafatá ín fierbere, mai fierbem íncá 3-5 minute, dupá care le scoatem si le táválim ín prájealá, si anume : tocám, 1 ceapá, un ardei, le cálim ín 1 dl ulei dupá care táválim ín aceastá prájealá gálustele fierte, le ímpártzim la farfurii, punem peste ele din ceapa prájitá unde au fost táválite,  le turnám cu smíntíná, presárám cu pátrunjel verde tocat, cum se vede si ín imaginea de sus si servim calde,,,,
            Mentziuni: umplutura acestor gáluste o putem pregáti si din carnea rámasá de la fripturi, sau carnea fiartá din supá, eu gátesc mereu din carnea fiartá ín supá, sínt grozav de gustoase.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése