Prăjitura cu bulion.
foile:
·
100 ml ulei de floarea soarelui
·
80 gr. zahar
cca. 4 linguri
·
200 ml suc de rosii omogen
·
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
·
zeama de la jumatate lamaie
·
450 gr. faina
crema:
·
1,5 litri lapte
·
80 gr zahar
·
200 gr. griș
·
50 ml sirop natural lamaie-portocale
·
1 lamaie coaja
·
200 gr. unt sau margarina de buna calitate
·
350-400 gr. gem
- dulceata de caise, capsuni sau,,,,
·
Mod de preparare
foile : Puneti in bolul robotului uleiul, zaharul,
sucul de rosii, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Mixati cateva secunde
pentru un amestec uniform. Adaugati faina, mixati pana aluatul se leaga, dupa
caz , mai adaugati 20-30 gr. faina,…
Puneti aluatul in folie alimentara si dati la frigider pentru 30 minute.
crema: din lapte si gris fierbeti un gris cu lapte mai omogen , adaugand grisul in ploaie, amestecand mereu. Cand s-a ingrosat, adaugati untul rece taiat cuburi, amestecati pana untul se topeste. Opriti focul si adaugati aromele, respectiv coaja de lamaie si siropul , lasati sa se raceasca la temperatura camerei, mestecind mereu ca sa nu faca crusta. Scoateti aluatul din frigider si-l taiati in patru. Luati cate o bucata de aluat, puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Coaceti foile timp de 5-7 minute pe dosul tavii . Inainte de coacere se inteapa alutul din loc in loc cu o furculita, dupa racire complecta se ansambleaza prajitura,,,,.
crema: din lapte si gris fierbeti un gris cu lapte mai omogen , adaugand grisul in ploaie, amestecand mereu. Cand s-a ingrosat, adaugati untul rece taiat cuburi, amestecati pana untul se topeste. Opriti focul si adaugati aromele, respectiv coaja de lamaie si siropul , lasati sa se raceasca la temperatura camerei, mestecind mereu ca sa nu faca crusta. Scoateti aluatul din frigider si-l taiati in patru. Luati cate o bucata de aluat, puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Coaceti foile timp de 5-7 minute pe dosul tavii . Inainte de coacere se inteapa alutul din loc in loc cu o furculita, dupa racire complecta se ansambleaza prajitura,,,,.
asamblarea: tapetati cu hirtie de
copt tava in care ati copt foile, hartia
sa fie cam de inaltimea prajiturii. Adaugati
o foaie de prajitura peste care nivelati, jumatate de crema, acoperiti crema
cu a 2-a
foaie, peste care se aplica gemul/dulceata, apoi a treia foaie, restul de crema, iar la final
ultima si cea mai frumoasa foaie. Inveliti prajitura cu marginile foii de copt,
acoperiti prajitura cu folie de aluminiu alimentara si ca sa stea putin presata puneti peste folie
o tava de copt putin mai mica ca tava in
care este asamblata prajitura , eventual puneti in tava ½ kg de ceva boabe,
mazare, fasole . Se da la frigider pana a doua zi, dupa care la preferinta se
presara cu zahar pudra vanilinat, sau nu.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése