Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite.
aluatul:
·
300 ml lapte batut
·
1/2 lingurita sare
·
3-4 linguri zahar
·
2 linguri ulei de masline
·
1 ou intreg+1 galbenus
·
620 gr faina alba
·
15 gr. drojdie proaspata
umplutura:
·
100 gr nuci
·
100 gr arahide crude
·
caramel:
·
1 cescuta zahar
·
1 cescuta apa
·
30 gr unt gras
·
80 ml lapte condensat
·
pentru uns:
·
1 galbenus
·
2 linguri lapte
·
1 lingura zahar
Atentie!! Ingredientele
trebuie sa fie la temperatura camerei, iar laptele batut putin caldut,,,Ouale
se pun batute ca pentru omleta in cuva robotului. Dupa framantare, am pus
aluatul intr-un castron spray-at cu ulei de floarea soarelui, am stropit
aluatul cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la dospit la
loc caldut pentru 30 minute.
Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor, la 150 grade C. Le lasam sa se raceasca si le maruntim sau macinam dupa cum dorim.
Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea alunei coapte, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se racoreasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate... Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar tos.Se lasa cozonacii sa creasca , pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins la 170 grade C, timp de 40-50 minute. Se lasa sa se raceasca, negresit pe gratar,.
Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor, la 150 grade C. Le lasam sa se raceasca si le maruntim sau macinam dupa cum dorim.
Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea alunei coapte, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se racoreasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate... Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar tos.Se lasa cozonacii sa creasca , pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins la 170 grade C, timp de 40-50 minute. Se lasa sa se raceasca, negresit pe gratar,.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése