2016. március 19., szombat

Tort cupolă cu căpşuni.

               
  


Tort cupolă cu căpşuni.
piscotul:
·    6 oua
·    200 gr zahar
·    20 gr. zahar vanilat
·    160 gr faina
·    1 lamaie
·    1 lingurita bicarbonat
·    250 gr gem de cápsuni
crema:
·    250 gr. capsuni
·    140 gr. zahar
·    175 gr. smantana pentru gatit (30% grasime)
·    20 gr. gelatina
·    7 ling. apa
·    150 gr. mascarpone
·    150 gr. brânza de vaci
·    150 ml frisca pentru spuma
Mod de preparare :
Pentru acest tort este nevoie de doua rulade de 32-34 cm lungime si 5-6 cm in diametru.
-se separa ouale, albusurile de galbenuse, se freaca galbenusele cu zaharul, se adauga coaja de la lamaie si bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lamaie, se incorporeaza faina, se bate spuma tare albusul cu zema de la ½ lamaie si zaharul vanilat, usurel cu spatula se incorporeaza la compozitia de galbenuse, dupa care se imparte  compozitia in 2 tavi de copt tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 8-10 minute la 200° C.
Dupa ce se scoate de la cuptor, se taie usor marginile intarite, apoi se intinde uniform gem la alegere, se ruleaza usor, cat mai strans in prosopul de bucatarie si se da deoparte.
Se procedeaza la fel si pentru prepararea celeilalte rulade.
       -apoi se pregateste o cuva { bol mai mare } cca 20 cm diametrul superior si 10 cm inaltime,  se taie fiecare rulada in rondele de 2 cm grosime si se aseaza una langa alta incepand de pe baza cuvei-bolului si continuand pe partile laterale  pina sus, dam deoparte si ne ocupam de prepararea cremei.
               crema: se mixeaza capsunile pana cand se obtine o compozitie omogena, se pune intr-o cratita cu baza groasa, se adauga zaharul si se da la foc, cand incepe sa clocoteasca se pune si gelatina dizolvata cu apa si se amesteca pana cand se incorporeaza si acesta, se fierbe pina se omogenizeaza putin, apoi se ia de pe foc, se da la racorit ,
                  -se mixeaza brinza de vaci cu mascarpone, smantana, se bate spuma tare frisca care se incorporeaza la compozitie, apoi se incorporeaza si amestecul de capsuni deacum racorit, nu rece, racorit, dupa care  crema obtinuta se toarna in cuva-bol peste bucatile de rondele-piscot aranjate in cuva-bol, neteziti deasupra si acoperiti crema cu rondele de rulada si folie transparenta, dati la frigider timp de 2-3 ore, dupa care  scoateti foila de deasupra, rasturnati cuva cu gura in jos pe o suprafata plana, scoateti folia  transparenta ramasa si feliati.

               -mentiuni:pentru crema se poate folosi orice fel de fructe, caise, cirese, prune, afine, mure, piersici, mere, pere,,,etc,,,atat crude cat si congelate.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése