2014. július 8., kedd

Salatá de vinete.

                

Salatá de vinete.
       - 1 kg  vinete
       - 1 ceapă potrivitá
       - 2 cátei de usturoi
       -  ulei de floarea soarelui cít cuprinde cc 2 dl.
       - sare, piper, otet sau zeamá de lámíine după gust


Modul de preparare:
        -sá alegem bine vinetele , sá  fie de culoare ínchisá  , lucioase si tari , acele tari sínt coapte .
        -vinetele se coc pe grátar, pe o plită íncinsá, pe jar sau chiar la flacára de aragaz. ín timpul coacerii, vinetele se íntorc de pe o parte pe cealaltá, rotindu-le píná  coaja vinetelor se carbonizeazá, si  miezul devine moale.
Dupá ce s-au copt, vinetele le luám de pe grátar sau,,,,,, le lásám sá se stímpere putin si le curátám de coaja carbonizatá sub un jet usurel de apá rece , apoi  se pun  pe o plansetá { tocátor }  ínclinată oblic , pentru   scurgerea  lichidului amárui .

        -se toacá foarte márunt , cu  un tocátor sau cutit  din lemn  ori  plastic si le turnám íntr-un castron pentru frecare.
     -ceapa  se toacá foarte fin , usturoiul se piseazá bine de tot , apoi  se cálesc foarte usor ín ulei, la temperaturá scázutá , ceapa  va trebui sá rámíná  albá si putin sticloasá  la fel si usturoiul, chiar dacá nu se prájeste, totusi va lása ín ulei o aromá usoará , care va da un gust plácut  vinetei.
    -peste vinetele din castron se adaugá uleiul  cu ceapa  cálitá , turnínd  ín jet subtire freacínd bine cu o lingura  de lemn sau plastic , { deci procedeul maionezá  } , píná vinetele vor absorbi uleiul si vor deveni cremoase , si albe frumos sticloase, dacá uleiul ín care am cálit ceapa nu este deajuns, si salata asa cere, mai adáugám ulei crud din sticlá, dupá ce uleiul a fost íncorporat , condimnetám cu otet , sau zeamá de lámíie , sare şi piper după gust. { mie ími plac cu otet }
      -tot cu acest procedeu, se pot pregáti  vinetele cu maionezá si mustar , cu diferenta cá ceapa o cálim ín foarte putin ulei , si dupá íncorporare cepei cálite o dám la rece cam ½ orá,  timp ín care pregátim  maioneza.,,,,,servim salata  cu píine proaspátá si ardei copt, sau rosii de grádiná, eu prefer ardeiul copt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése